Աշխարհի բազմաթիվ խոհանոցներում ամենատարածված և հին մթերքներից մեկը պանիրն է: Այս մթերքի լավագույն արտադրողներն են Ֆրանսիան, Նիդեռլանդները, Իտալիան, Մեծ Բրիտանիան, Շվեյցարիան և Գերմանիան:

 

1. Ապպենցելլեր

Շվեյցարական պինդ պանիր՝ ներծծված սպիտակ գինով և սիդրով, և մշակված տարբեր կանաչիներով:

2. Պարմեզան

Իտալական պինդ պանիրների արքան, որը հարուստ է վիտամիններով և հանքային միացություններով, որը հանդիսանում է նաև արժեքավոր կոնցենտրացված սպիտակուցների աղբյուր:

3. Չեդեր

Անգլիական հանրահայտ պինդ պանիրն ունի հրապուրող, թեթևակի կծու և թթու համ: Այս պանրի արտադրության համար օգտագործվում է կովի պաստերիզացված կամ հում կաթ: Չեդերը հասունանում է կտորի մեջ 60 օր կամ 6 ամիս, երբեմն՝ նաև 5 տարի:

4. Ռոնկալ

Իսպանական ծանր պանիր՝ ոչխարի կաթից: Պատրաստվում է Նավարայում՝ Ռոկալի հովտում: Ունի մի փոքր կծու համ: Պանրի հասունացումը տևում է 4 ամսից ոչ պակաս:

5. Բլյո դ’Օվերն

Ֆրանսիական երկնագույն պանիրն ունի յուղոտ կառուցվածք և փափուկ համ:

6. Իդիասաբալ

Իսպանական պինդ պանիրը պատրաստված է ոչխարի կաթից: Պանիրը ծնունդով Նավարայից է և բասկերի երկրից: Պատրաստվում է Լաչա և Կաթանասնա ցեղատեսակների ոչխարների կաթից: Ունի թեթև, պիկանտ համ:

7. Բրի

Ֆրանսիական փափուկ պանիր՝ պատրաստված կովի կաթից: Բրին աշխարհում ամենահայտնի ֆրանսիական պանիրներից մեկն է: Այս պանիրն ունի ամոնիակի թեթև հոտ, իսկ բորբոսի շերտը՝ ամիակի հստակ արտահայտված բույր, բայց ուտելի է:

8. Սենտ-Մոր-դե-Տուրեն

Ֆրանսիական փափուկ պանիր՝ պատրաստված այծի կաթից: Ունի բորբոսի կապտամոխրագույն շերտ: Ընդունված է մատուցել ճաշի վերջում կամ որպես նախուտեստ:

9. Սթիլթոն

Անգլիական երկնագույն պանիր: Այն պետք է պատրաստված լինի Դերբիշիր, Լեսլերշիր և Նոթինգեմշիր կոմսություններում: Պատրաստվաում է տեղական պաստերիզացված կաթից: Ավանդաբար այս պանիրը օգտագործում են պորտվեյնի հետ:

10. Դելիս դե Բուրգոն կամ «Բուրգունդյան դելիկատես»

Ֆրանսիական փափուկ պանիր՝ սպիտակ շերտով: Պատրաստվում է կաթից՝ հարստացված սերուցքով: Պետք է պատված լինի հասուն պենիցիլային բորբոսով: Համը սերուցքային է, նուրբ և լավ համադրվում է շամպայնի հետ: