00:00:00

Հայտնի է անբուժելի քաղցկեղը կանխելու միջոց

17:52, 19 ապրիլ 2020 Աշխարհ

Իտալացի գիտնականները հաստատել են, որ ասպիրինը նվազեցնում է մարսողական համակարգի քաղցկեղի որոշ տեսակների ռիսկը, ներառյալ այն տեսակները, որոնք գրեթե միշտ անբուժելի են դառնում և հանգեցնում են մահվան, օրինակ՝ լյարդի կամ ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղը:
Հետազոտողների հոդվածը, որը կոչում է ուռուցքների կանխարգելման արդյունավետ միջոց, հրապարակվել է Annals of Oncology ամսագրում:
Մասնագետները վերլուծել են քաղցկեղի ուսումնասիրության 113 գիտական աշխատանքներ, այդ թվում`45 աշխատանք, որոնք ուսումնասիրում են աղիքի քաղցկեղի 156 հազար դեպք: Հետազոտվել են նաև գլխի և պարանոցի, կերակրափողի, ստամոքսի, լյարդի, լեղապարկի, լեղու ծորանների և ենթաստամոքսային գեղձի կեղևները:
Պարզվել է, որ մեկ շաբաթական ասպիրինի մեկ կամ երկու հաբ կանոնավոր օգտագործումը կապված էր տվյալ բոլոր քաղցկեղի զարգացման ռիսկի զգալի նվազեցման հետ, բացառությամբ գլխի և պարանոցի քաղցկեղի: Աղիքային քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը նվազել է 27 տոկոսով, կերակրափողի քաղցկեղը` 33 տոկոսով, ստամոքսի քաղցկեղը` 36 տոկոսով, ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղը` 22 տոկոսով:
Գիտնականները նաև պարզել են, որ ասպիրինի չափաբաժինը հակադարձ համեմատական է աղիքի քաղցկեղի ռիսկի հետ: Օրական 100 մգ, 325 մգ և 500 մգ ասպիրինի օգտագործումը համապատասխանաբար 10, 35 և 50 տոկոսով նվազեցնում է հիվանդության ռիսկը: Այնուամենայնիվ, դեղամիջոցի բարձր չափաբաժինները պետք է ընդունել մեծ զգուշությամբ, քանի որ գնահատումները հիմնված են ընդամենը մի քանի ուսումնասիրությունների վրա: Բացի այդ, դոզան ընտրելիս պետք է հաշվի առնել, որ ասպիրինը կարող է արյունահոսություն առաջացնել ստամոքսում և այլ օրգաններում: Այն պետք է ընդունել միայն բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո:

Լրահոս

Արխիվ

March 2017
Երկ ԵրքՉոր Հնգ Ուրբ Շաբ Կիր